Glass i trapper og gulv

Et glassgulv lar mer lys skinne gjennom og er en kilde til naturlig dagslys, noe som reduserer behovet for kunstig belysning. Mer naturlig lys i hjertet av et bygg kan gi mer liv til et ellers kjedelig interiør.

Med sollysets stadig forskjellige vinkler og spill kan man få en fin effekt og et spennende tillegg til interiøret.

Glass kan brukes som gulvpaneler eller trappetrinn og kan også gi beskyttelse mot brann. Sikkerhet er avgjørende når glass brukes i slike sammenhenger, og det er viktig at man velger riktig type glass. Til glassgulv brukes laminert eller herdet/laminert glass. Når det gjelder tykkelse finnes det egne beregninsprogrammer for å finne den riktige, bl.a. har Glassbransjeforbundet et eget program.

Gulvglasset monteres på et underlag i en ramme. Glasset bør være dimensjonert for 5000 N/m2 i private boliger og 8000 N/m2 i offentlige miljøer. Følgende faktorer påvirker glassvalget:

Glasset: Format, type glass, glasstykkelse og innfestningsmåte.

Laster: Konsentrert last i N og flatelast i N/m2.

For å oppnå fargetro gjengivelse av det som befinner seg på den andre siden av glasset, anbefaler vi Diamant glass. Det har redusert jerninnhold og har dermed ikke den svake grønntonen man finner i vanlig glass.

Man må også tenke på at overflaten kan bli glatt. En etset eller silketrykket overflate kan gi bedre tak og dermed forhindre at man sklir. Dette gjelder spesielt områder hvor glassgulvet kan bli vått.